I Am Not Your Negro - i.s.m. Vereniging Antilliaans Netwerk

zaterdag 9 februari 2019 14:00 - 15:38
Deuren open
13:30 - 14:15
Locatie
ZAAL BOVEN
Genre
Docupodium
Kijkwijzer
16
Beschrijving
In 1979 begon de Amerikaanse schrijver en sociaal criticus James Baldwin aan een werk over zijn overleden vrienden Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Toen hij overleed in 1987 was het nog steeds niet af. In I Am Not Your Negro gaat regisseur Raoul Peck verder waar Baldwin eindigde.

Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L. Jackson de teksten van Baldwin uitspreekt. De documentaire is een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. De film stelt vragen bij de manier waarop de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaat en wat de betekenis van een vrije samenleving is.

Voorafgaand aan de film zal een gesprek plaatsvinden met  Sylvana Simons en Jerry Afriyie (ook wel bekend als Kno'Ledge Cesare) over de erfenis van Baldwin, de raciale verhoudingen in Nederland en de vraag hoe we polarisatie tegen kunnen gaan.

Jerry Afriyie is dichter, activist en oprichter van Stichting Nederland Wordt Beter. Zijn stichting zet zich in voor een toekomst zonder racisme en uitsluiting. Dit doen ze onder andere door het uitgeven van een alternatief lespakket voor primair en voortgezet onderwijs. Sylvana Simons is o.a de oprichter van Artikel 1.


Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden