Tom of Finland

donderdag 15 maart 2018 21:30 - 23:35
Deuren open
21:00 - 21:45
Locatie
ZAAL MIDDEN
Genre
Premierefilm
Kijkwijzer
12
Beschrijving
Het is nauwelijks voorstelbaar, maar homoseksualiteit was tot in de jaren 70 verboden in Finland, van officiële zijde werd het tot daar in de jaren 80 beschouwd als een ziekte, terwijl uitingen van 'homoseksuele propaganda' tot eind jaren 90 bij wet verboden waren. Het zijn deze tijden waarin deze meeslepende biopic speelt, de zevende speelfilm van de Fins regisseur Dome Karukoski.

'Tom uit Finland' maakte vanaf de jaren 60 pin-uptekeningen van woest aantrekkelijke mannen, groot geschapen en enorm gespierde hunks in uniform en leren pakken. Deze homo-erotische voorstellingen waren allereerst in de VS gewild, later ook in Europa.

Achter het pseudoniem Tom uit Finland gaat WO II-veteraan Touko Laaksonen (1920-1991) schuil, een medewerker van een groot reclamebureau in Helsinki. De film volgt zijn leven – de moeite die het hem kost 'onder de radar' te blijven, de perikelen op het gebied van de liefde, zijn relatie met zijn zuster, zijn depressies, maar ook zijn vastbeslotenheid te zijn wie hij is, en natuurlijk zijn succes in Amerika.

Ook te zien in onze online zaal, op Picl.
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden