Tjoet Nja’ Dhien

zondag 18 augustus 2019 16:00 - 17:58
Deuren open
15:30 - 16:15
Locatie
ZAAL BOVEN
Genre
Wereld
Beschrijving
De Indonesische filmrecensent Ade Irwansyah bestempelde in 2006 deze film als 'de topprestatie van de Indonesische filmindustrie tot nu toe'. Met een meeslepend verhaal, prachtig camerawerk, ware helden en geloofwaardige schurken, en de immens populaire Christine Hakim in de hoofdrol lijkt dit oordeel niet meer dan terecht.

In 1871 kwam er een eind aan de onafhankelijkheid van het sultanaat Atjeh in het noorden van Sumatra toen de Nederlanders het onder koloniaal bewind stelden. De Atjeeërs moesten hier echter niets van weten en verzetten zich hevig, wat twee jaar later leidde tot een bloedige oorlog. Teukoe Oemar, een van de belangrijkste verzetsleiders, trouwde in 1880 met Tjoet Nja Dhien, die zelf ook deel uitmaakte van de verzetsbeweging. Toen Oemar omkwam, wierp zij zich op als de nieuwe, charismatische en onbevreesde leider, en bleef dat tien jaar. Haar daden werden legendarisch, in 1964 werd zij uitgeroepen tot nationale heldin. Regisseur Eros Djarot vertelt haar verhaal.

Tjoet Nja' Dhien is te zien in een volledig gerestaureerde versie, waaraan sinds 2017 gewerkt is door EYE Filmmuseum en het Indonesian Film Center Foundation, in nauwe samenwerking met regisseur Eros Djarot en producent Alwin Abdullah.


Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden