LA RIOT: The Wound

maandag 26 februari 2018 21:15 - 22:58
Deuren open
20:45 - 21:30
Locatie
ZAAL BOVEN
Genre
Podium
Beschrijving
LA RIOT is hét jongerenplatform waar wekelijks de nieuwste art house films kritisch onder de loep worden genomen. En dat doen ze op hun blog – niet alleen in de vorm van geschreven recensies, maar ook in die van filmpjes, tekeningen en beeldcollages. Eén keer per maand manifesteert LA RIOT zich in Rialto zelf.

Ditmaal met een eenmalige vertoning van het Zuid-Afrikaanse drama The Wound, winnaar van de Juryprijs bij de afgelopen editie van World Cinema Amsterdam. De film wordt ingeleid door LA RIOT-redacteur Hannah van Kolfschoten. Na afloop van de film: een lekker springbokkie, een typisch Zuid-Afrikaans likeurtje. 

The Wound
De vroegere Zimbabwaanse leider Robert Mugabe heeft zich regelmatig laatdunkend over homo's uitgelaten; hij ziet homoseksualiteit als een symptoom van westerse decadentie dat de 'traditionele' cultuur bedreigt. Mugabe is niet de enige Afrikaanse leider die er zo over denkt. Voor de Zuid-Afrikaanse regisseur John Trengove vormde dit gedachtengoed de aanleiding voor The Wound, zijn eerste lange film. Stel dat homoseksualiteit inderdaad een soort virus is dat het patriarchale organisme binnendringt – hoe reageert dat organisme dan?

Fabrieksarbeider Xolani, een prachtrol van acteur/musicus én gay activist Nakhane Touré, woont in de grote stad, maar één keer per jaar keert hij terug naar zijn geboortegrond in de bergen. Daar is hij dan 'caregiver', de man die pubers begeleidt in de ukwaluka, een achtdaagse Xhosa-initiatierite die van de jongens mannen moet maken. Onder hen het 16-jarige buitenbeentje Kwanda uit Johannesburg, dat niets van de initiatie wil weten. Juist hij ontdekt Xolani's grote geheim: hij is gay. Die ontdekking schopt de fundamenten onder Xolani's bestaan vandaan.

Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden