Kusama: Infinity - Cracking the Frame

woensdag 19 december 2018 19:30 - 21:01
Deuren open
19:00 - 19:45
Locatie
ZAAL BOVEN
Genre
Docupodium
Beschrijving
Rialto presenteert maandelijks Cracking the Frame, een programma met een internationale selectie van veelgeprezen kunstfilms en films over hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers, kortom over mensen die het huidige culturele landschap een ander aanzien hebben gegeven. Psycholoog, kunsthistoricus, schrijver en onafhankelijk curator Jeanette Bisschops leidt de film in.
Let op: de film is niet ondertiteld.

Kusama: Infinity
Yayoi Kusama (Matsumoto, 1929): ze maakt installaties, performances, poëzie, sculpturen, tekeningen, mode, enz. Deze Japanse kunstenaar is echter vooral bekend als 'de prinses van de polkadot'. En niet ten onrechte, want al sinds de jaren 50 gebruikt ze de polkadot om er hallucinerende, oneindige vormen mee te creëren. De ronde vorm, waarmee ze ruimtes, objecten, lichamen en kleding bedekt, symboliseert in haar ogen de kracht van de zon en de kalmte van de maan; "de polkadot is de weg naar oneindigheid".

In deze film van de Amerikaanse filmmaker Heather Lenz komen de talloze aspecten van Kusama's leven en werk aan bod, zoals haar moeilijke jeugd, de impact van WOII, haar vertrek naar de VS en latere terugkeer naar Japan, het gebrek aan erkenning en het seksisme waarmee ze als buitenstaander en vrouw te maken kreeg, en haar psychische problemen. Maar het zijn natuurlijk de polkadots in haar oneindige kunst die de show stelen. In de jaren 70 leek ze vergeten, maar in de jaren 90 werd ze herontdekt en op waarde geschat: haar werk is origineel, baanbrekend en invloedrijk.
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden