Garry Winogrand: All Things are Photographable - Cracking the Frame

woensdag 28 november 2018 19:30 - 21:15
Deuren open
19:00 - 19:45
Locatie
ZAAL ONDER
Genre
Docupodium
Beschrijving
Rialto presenteert maandelijks Cracking the Frame, een programma met een internationale selectie van veelgeprezen kunstfilms en films over hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers, kortom over mensen die het huidige culturele landschap een ander aanzien hebben gegeven.
Let op: de film is niet ondertiteld.

Garry Winogrand: All Things are Photographable
"Ik fotografeer om te zien hoe de wereld er op foto's uitziet." Zo formuleerde fotograaf Garry Winogrand (1928-1984) zijn artistieke uitgangspunt. Wat er op de foto te zien is, was ondergeschikt aan hoe het te zien is; vorm ging bij Winogrand altijd boven inhoud.

 New Yorker Winogrand, aanvankelijk wilde hij kunstschilder worden, begon in de jaren 50 te fotograferen. Omdat hij veel op straat werkte, zag men hem als straatfotograaf, een etiket dat hij zelf als 'onzinnig' bestempelde. Maar juist omdat hij zoveel buiten werkte, wordt hij ook beschouwd als de man die de kwintessens van de Amerikaanse jaren 60 en 70 vastgelegd heeft. En Winogrand fotografeerde veel: na zijn dood bleken er nog duizenden onontwikkelde fotorolletjes in zijn archief te liggen.

Regisseur Sasha Waters Freyer sprak voor deze meeslepend vertelde documentaire met mensen die met veel kennis van zaken hun licht laten schijnen op het leven en werk van Winogrand, onder wie schrijver/producent Matthew Weiner, schrijver Geoff Dyer en fotograaf/kunstenaar Laurie Simmons. Ook Winogrand zelf komt dankzij archiefmateriaal aan het woord. De documentaire wordt ingeleid door fotograaf, docent en scrhijver Leo Divendal.
Nederlandse première
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden