Foxtrot

vrijdag 20 april 2018 19:15 - 21:14
Deuren open
18:45 - 19:30
Locatie
ZAAL BOVEN
Genre
Premierefilm
Kijkwijzer
12
Beschrijving
Only on Monday, April 30 | 7:15 pm with English subs

Op een ochtend nam de dochter van de Israëlische regisseur Samuel Maoz buslijn 5 om naar school te gaan. Een half uur later hoorde Maoz op de radio dat er een bomaanslag op buslijn 5 was gepleegd; er waren vele slachtoffers. In paniek probeerde hij zijn dochter te bellen, maar de lijnen waren overbezet. Een uur later kwam zijn dochter ongedeerd thuis – ze had die bus net gemist.
Het was deze ingrijpende ervaring die hem inspireerde deze inmiddels veelbekroonde film te maken: "de dans van een mens met zijn lot, een verhaal over de misvormde werkelijkheid waarin we nu leven". Maoz, die acht jaar terug debuteerde met het verpletterende Lebanon, koos ervoor dit verhaal als een Griekse tragedie te vertellen: in drie aktes.

De Israëlische Michael en Daphna Feldmann, tweede generatie Holocaustoverlevers, krijgen te horen dat hun dienstplichtige zoon Jonathan bij een verlaten grenspost is omgekomen. Wanhoop en intens verdriet maken zich van de twee meester. Er blijkt echter een fout te zijn gemaakt.

-----------------------------------------------------------------------------------------

4 mei | 21.15
Speciale voorstelling Foxtrot rond Dodenherdenking

Op 4 mei worden niet alleen de slachtoffers herdacht die tijdens WO II gevallen zijn, er wordt stilgestaan bij alle slachtoffers van oorlogsgeweld.
Daarom presenteert Rialo in samenwerking met 4 en 5 mei Comité De Pijp een speciale voorstelling rond de film Foxtrot, waarin ook het thema oorlog en de slachtoffers die het eist een grote rol speelt.

Voorafgaand aan Foxtrot wordt de korte film Herdenking in mijn buurt vertoond – een film van 17 minuten waarin filmmaker Daryl Mulvihill en journalist Maarten van der Schaaf in beeld brengen hoe het 4 en 5 mei Comité De Pijp door jongeren uit de Diamantbuurt is opgericht. Waarom vinden deze jongeren het zo belangrijk de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden?
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden