Doof kind - docupodium

zaterdag 24 februari 2018 16:00 - 18:00
Deuren open
15:30 - 16:15
Locatie
ZAAL BOVEN
Genre
Podium
Kijkwijzer
AL
Beschrijving
Doof kind schetst een ontroerend portret van de aanstekelijke dove Tobias die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. Door het gebruik van familiefilmpjes zien we hoe Tobias opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer Joachim. Samen blikken ze terug op hun jeugd. Communicatie met de horende wereld is moeizaam, maar Tobias’ verblijf op Gallaudet University in Washington DC – de enige dovenuniversiteit ter wereld – voelt paradijselijk aan.

De film laat zien hoe een handicap zomaar in een rijke cultuur kan veranderen en andersom. Tobias weet die twee werelden slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen. De onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt gelegenheid tot het aan de orde stellen van allerhande vragen, die variëren van de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot aan de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus. Winnaar publieksprijs IDFA 2017.

Alex de Ronde is bij de voorstelling aanwezig en wordt na afloop van de film geïnterviewd door Hanneke Groenteman. Bij dit gesprek is een tolk gebarentaal aanwezig.
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden