Cracking the Frame - Robert Doisneau: Through the Lens

woensdag 16 mei 2018 19:30 - 21:08
Deuren open
19:00 - 19:45
Locatie
ZAAL ONDER
Genre
Docupodium
Beschrijving
Rialto presenteert maandelijks Cracking the Frame, een programma met een internationale selectie van veelgeprezen kunstfilms en films over hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers, kortom over mensen die het huidige culturele landschap een ander aanzien hebben gegeven. 
Ditmaal wordt de film ingeleid door Pierre-Pascal Bruneau, opricher van L’Échappée Belle, een stichting die in Nederland de Franse taal en cultuur promoot.
Let op: de film is Engels ondertiteld.

Robert Doisneau: Through the Lens
Le baiser de l'hôtel de ville: het is de titel van een foto uit 1950 van een verliefd koppeltje verwikkeld in een innige kus, gewoon midden op straat in Parijs. Het is een even iconisch als clichématig beeld van een romantisch Parijs dat nooit bestaan heeft. Het maakte de fotograaf wereldberoemd: Robert Doisneau. Hierin schuilt een zekere ironie, want Doisneau (1912-1994) was juist helemaal niet geïnteresseerd in clichés. In zijn werk richtte hij zich vooral op de gewone, onopvallende mensen die je op straat tegenkomt, in de cafeetjes en op de markt – mensen die hij altijd met veel respect in beeld bracht.

Uiteraard komt De Kus voorbij, maar regisseur Clémentine Deroudille, Doisneau's kleindochter, wil allereerst laten zien wie haar grootvader was en wat hem bewoog. Aan de hand van zijn archief, foto's en aantekeningen, maar ook gesprekken met direct betrokkenen schetst zij een beeld van een bescheiden man die zichzelf altijd als buitenstaander beschouwde, net als veel van de mensen die hij fotografeerde.
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden