Shadowman - Cracking the Frame

woensdag 18 april 2018 19:30 - 21:06
Deuren open
19:00 - 19:45
Locatie
ZAAL ONDER
Genre
Podium
Beschrijving
Rialto presenteert maandelijks Cracking the Frame, een programma met een internationale selectie van veelgeprezen kunstfilms en films over hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers, kortom over mensen die het huidige culturele landschap een ander aanzien hebben gegeven. De film van vandaag wordt ingeleid door Peter Ernst Coolen van Street Art Today.

Let op: deze film is niet ondertiteld
.

Shadowman
Ongevraagd kunstwerken aanbrengen in de openbare ruimte; het vormt de kern van de Street Art Movement, die in de jaren 80 in New York tot grote bloei kwam. Mensen als Keith Herring en Jean-Michel Basquiat vormden de spil van deze beweging, samen met de van oorsprong Canadese Richard Hambleton. Als een fantoom in de nacht schilderde hij honderden silhouetten van levensgrote, mysterieuze personen op de muren van Lower Manhattan, zijn 'splashy shadow figures'. Het leverde hem de bijnaam Shadowman op. Hij had succes, de officiële kunstwereld omarmde zijn werk. Door drugsverslaving verloor hij alles, zelfs het dak boven zijn hoofd. Twintig jaar lang was hij uit zicht verdwenen, om uiteindelijk toch nog een comeback te maken. In oktober 2017 overleed Hambleton aan kanker, waaraan hij zich niet wilde laten behandelen.

Regisseur Oren Jacoby stort de kijker in de chaotische wereld van Hambleton, een wereld van pieken en héél diepe dalen. Het resultaat is een even ontregelende als inspirerende kijkervaring.
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden