Ixcanul - World Cinema Amsterdam

zondag 16 augustus 2015 19:30 - 21:21
Deuren open
19:00 - 19:45
Locatie
ZAAL BOVEN
Genre
Wereld
Beschrijving
'Hypnotiserend mooi', zo omschreef het toonaangevende Amerikaanse filmblad Variety dit speelfilmdebuut van de Guatemalteekse regisseur Jayro Bustamante. De film bleef dan ook niet onopgemerkt: bij het filmfestival van Berlijn werd Ixcancul bekroond met de prestigieuze Alfred Bauer Prijs, terwijl het Mexicaanse filmfestival van Guadalajara zowel film als regisseur de hoogste prijs toebedeelde.

Aan de voet van een enorme vulkaan, de Ixcancul, woont de 17-jarige Maria. Zij hoort bij een kleine, Maya-gemeenschap die leeft van de koffieteelt. Ze staat op het punt uitgehuwelijkt te worden aan Ignacio, de voorman op de plantage, maar heimelijk verlangt ze naar koffieplukker Pepe. Want hij droomt, net als zij, van een leven elders. Wil zij vooral naar de stad, hij heeft zijn blik op Amerika gericht dat immers 'aan de ander kant van de vulkaan' ligt. Voor een Maya is het echter heel moeilijk om toegang te krijgen tot de moderne wereld. Als Maria zwanger raakt en er complicaties optreden, moet ze naar de stad voor medische zorg.

Bustamante, die zelf in deze streek is opgegroeid, wilde met deze film een stem geven aan een bevolkingsgroep die zich in alle opzichten in de marge van de Guatemalteekse samenleving bevindt. Hij doet dat met non-professionele acteurs, allen behorend tot een Maya-gemeenschap, én in een visueel overdonderende stijl.

Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden