Mina Walking - World Cinema Amsterdam

zondag 16 augustus 2015 14:00 - 16:35
Deuren open
13:30 - 14:15
Locatie
ZAAL BOVEN
Genre
Wereld
Beschrijving
Hoe is het om als 12-jarige meisje in de Afghaanse hoofdstad Kaboel te leven? De in Afghanistan geboren, maar nu in Canada wonende regisseur Yosef Baraki wilde met dit documentair aandoende speelfilmdebuut de kijker de kans bieden zich dit te kunnen voorstellen. En hij slaagde daar wonderwel in, getuige de lof die hem ten deel viel bij het afgelopen filmfestival van Berlijn, waar Mina Walking zijn wereldpremière beleefde. Een groot deel van die prijzende woorden waren bestemd voor de 12-jarige hoofdrolspeelster Farzana Nawabi, die met haar geloofwaardige en innemende wijze van acteren de show steelt. Een opvallende prestatie omdat Baraki haar, net als de andere niet professionele acteurs, alleen een globale verhaallijn als houvast bood. De dialogen kwamen improviserend tot stand. En dat doet ze met verve - geen tel wijkt de camera van haar zijde.

Mina is een wat impulsief 12-jarig meisje, dat dagelijks in de drukke en chaotische straten van Kaboel te vinden is. Daar verkoopt ze allerlei prullaria. Met het geld dat ze zo verdient, onderhoudt ze haar verslaafde vader en dementerende grootvader. Voor school heeft ze eigenlijk geen tijd, maar toch probeert ze zo nu en dan een les bij te wonen. Grootste zorg is haar vader.

VOORFILM

16 augustus
Angelus Novus
Aboozar Amini | Afghanistan, Nederland, Groot-Brittannië | 2015 | 25´ | Perzisch, Turks gesproken | Engels ondertiteld
Een momentopname uit het dagelijkse leven van kinderen op de vlucht. Ali en zijn broertje zijn Afghanistan ontvlucht en net gearriveerd in Turkije, waar ze met talloze andere vluchtelingen verblijven. De jongens verdienen wat geld als schoenpoetser, maar die inkomstenbron dreigt weg te vallen als hun stek door een ander wordt ingepikt. Hoe nu verder?

Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden